
Sporcuların doping içerikli yasak ilaçlar kullanmasını önlemek için yeni tedbirler gündeme geldi. Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (WADA) son toplantısında yasak ilaç kullanan sporcuların itirafçı olmasına yönelik çalışmalar gündeme damgasını vurdu. İskoçya'nın Glasgow kentinde düzenlenen toplantıya, Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'nın yönetim kurulu üyeliğine seçilen Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da katıldı. Ajansın İcra Kurulu Toplantısında ele alınan gündem maddeleri hakkında bilgi veren Bakan Kılıç, Türkiye’nin uyguladığı 'dopinge karşı sıfır tolerans politikası' ve 'temiz spor' hassasiyetini diğer üyelerle paylaştığını söyledi. Bakan Kılıç, toplantıda ayrıca doping yapan sporculara suçlarını itiraf etmeleri karşılığında ceza indirimi uygulanması ve yasaklı madde kullanımı için sporcuları yönlettiren kişilerle., onlara destek olanlar hakkında da işlem yapılmasına yönelik çalışmaların anlatıldığını bildirdi.
Bakan Akif Çağatay Kılıç'ın verdiği bilgilere göre itirafçılık uygulaması tamamen gizlilik esasına göre işleyecek. Doping kullandığını itiraf eden sporcunun kimliğini yalnızca WADA bünyesinde kurulan ekip üyeleri bilecek. Başka bir kişi ve kurumla bu bilgiler paylaşılmayacak. Bunların yanı sıra doping ve yasaklı ilaçlar konusunda sporcuların bilinçlendirilmesi ve sporcular ile ailelerinin eğitilmesi için de çeşitli çalışmalar yapılacak.
Sporcu, Daha Doping İle Tanışmadan Eğitilmeli
Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç, doping konusunda sporcuların dışında onları bu konuda yönlendiren antrenöründen başlayarak farklı noktalara kadar giden herkesin araştırılması gerektiğini kaydetti. Akif Çağatay Kılıç, sadece doping yaptığı tespit edilen sporcuların değil, onları destekleyen ve yönlendiren kişiler hakkında da işlem yapılması gerektiğini bildirdi. Kılıç, toplantıda bunların da gündeme geldiğini aktardı. Doping ile mücadelenin temelden başlamasının önemine değinen Bakan Kılıç, sporcuların daha bu zararlı alışkanlığa başlamadan eğitilmesini tavsiye etti. Söz konusu eğitimin, antrenörleri ve teknik heyetlerde yer alan diğer görevlileri kapsaması gerektiğinden bahsetti.
Katar'daki Laboratuara 4 Aylık Durdurma Cezası
Öte yandan Dünya Dopingle Mücadele Ajansı (WADA), Katar'ın başkenti Doha'da bulunan doping kontrol merkezinin gerekli standartları taşımadığı gerekçesiyle 4 ay boyunca akreditasyonunun askıya alındığını açıkladı. Söz konusu laboratuarda daha yüksek seviyede güvenlik ve kalitenin bulunması gerektiği, bu eksikler sebebiyle yaptırım kararı alındığı bildirildi. WADA, aralarında Rio de (Brezilya) ve Moskova'nın (Rusya) da bulunduğu 34 akreditasyonlu doping ölçüm laboratuarının 7'sine bu yıl içinde kapatma cezası uygulamıştı.